Als oefentherapeut Mensendieck ben ik een erkend paramedicus en specialist op het gebied van houding en beweging. Ik zie je niet alleen als iemand met een lichamelijke klacht maar als mens in zijn geheel met zijn emoties, psychische problemen, zijn sociale omstandigheden en zijn verleden. Of je nu een kind of een bejaarde bent met een slechte houding, of problemen hebt met bewegen. Of je nu pijn in je rug of nek hebt, een chronische ziekte of aandoening - zoals MS - hebt of zwanger bent.
Als je persoonlijke coach werk ik samen met jou aan de verbetering van je houding en beweging. Het behandelplan wordt op jou afgestemd. Je wordt individueel begeleid en er wordt d.m.v. een oefenprogramma gestreefd naar vermindering van de klachten en het voorkomen van nieuwe klachten. Je leert bewegen met een juiste belasting van gewrichten en spieren en ontdekt zo een optimale manier van bewegen.
Oefentherapie wordt ook toegepast ter voorkoming van klachten die voorkomen bij mensen die bijvoorbeeld hun lichaam zwaar moeten belasten tijdens hun werk, of bij scholieren met een slechte zithouding. De effectiviteit van oefentherapie is wetenschappelijk aangetoond.

Zie ook: www.vvocm.nl en de Algemene folder Oefentherapie Mensendieck

Voor de behandeling van de volgende klachten kun je in mijn praktijk terecht:

  • Neurologische klachten: rug, nek, hoofdpijn, hernia, wervelkanaalstenose, MS.
  • Orthopedische klachten: zoals rug, nek, knie, heupklachten, M.Scheuermann, revalidatie na operaties, scoliose.
  • Reumatische klachten: artrose, reumatoïde artritis, osteoporose, M.Bechterew, Fibromyalgie.
  • Spanning- en overbelastingsklachten: Cans/RSI, stress, burnout. spierspanninghoofdpijn, hyperventilatie, paniekaanvallen.
  • Ademhalingsklachten: hyperventilatie, COPD.
  • Bekken en rugklachten tijdens de zwangerschap.

Voor flyers en folders met informatie hierover, klik de optie Behandelindicaties in het menu.

Bij het eerste bezoek aan mijn praktijk neem ik een anamnese en onderzoek af om zo het ontstaan en verloop van je klachten in kaart te brengen. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij gekeken wordt naar de klacht en de beperkingen die je ondervindt.
Indien noodzakelijk kan, op verwijzing van de arts, de behandeling ook aan huis plaats vinden.
In overleg wordt een behandelplan opgesteld waarbij rekening wordt gehouden met je dagelijkse activiteiten. Je wordt gestimuleerd om zelf na te denken over oplossingen, zodat je veranderingen in houding en beweging gemakkelijker eigen maakt.
Met het oefenprogramma en de adviezen die je mee krijgt, ga je thuis aan de slag. Bij ieder volgend consult word er geëvalueerd en wordt het programma waar nodig bijgesteld. Aan het einde van de behandeling volgt een rapportage die naar je huisarts/verwijzend arts wordt gestuurd.

Je bent bij mij welkom met en zonder verwijzing. Als je zonder verwijzing komt, volgt er eerst een screening. Deze screening moet aan het licht brengen of je met je klacht/hulpvraag bij de oefentherapeut inderdaad aan het juiste adres bent. Wanneer je klacht/hulpvraag niet geïndiceerd is voor oefentherapie, zal ik je adviseren alsnog naar de huisarts te gaan. Voorwaarden zijn er niet aan verbonden, dus het maakt in principe niet uit wat de zorgvraag is of wat de klachten zijn. Als je aanvullend verzekerd bent, wordt de screening standaard vergoed.

Als oefentherapeut heb ik een contract met alle zorgverzekeraars en wordt je behandeling ook als zodanig vergoed. Klik hier voor de vergoedingenlijst van alle zorgverzekeraars.

De behandeling van kinderen tot 18 jaar vindt plaats vanuit de basisverzekering.

Wanneer je een chronische aandoening hebt en deze voorkomt op de chronische lijst van Borst, worden de eerste 20 behandelingen vergoed uit de aanvullende verzekering. Vanaf de 21e behandeling wordt deze vanuit de basisverzekering vergoed.